Bestrijding van huisstofmijt

Het is onmogelijk om de huisstofmijt volledig uit te roeien. Ieder huishouden beschikt over talloze plekken waar de mijt zich gemakkelijk nestelt. Denk aan matrassen, dekbedden, tapijten of kledingkasten. Allemaal dingen die we dagelijks gebruiken, waar we soms gehecht aan zijn, en die we zeker niet zomaar willen vervangen. En al zou u alles de deur uit doen, dan nog hebt u geen garantie dat de beestjes later niet terugkeren.

Het is daarom realistischer om te proberen de huisstofmijt te controleren. Daarbij is het belangrijk om stof en vocht zoveel mogelijk tegen te gaan. Daarnaast zijn er enkele antiallergene middelen en producten te krijgen die het voor de mijten een stuk lastiger maken om te overleven.

huisstofmijt vinger

Stof

Bij het schoonmaken is het verwijderen van stof het belangrijkst. Gladde oppervlakken neemt u het beste af met een vochtige doek. Stofzuig uw vloerbedekking minimaal twee keer per week en stofzuig uw textielbekleding (bankstellen, stoelen en dergelijke) regelmatig. Hoe vaker, hoe beter. Vergeet ook uw gordijnen en vitrage niet. Probeer overgordijnen minimaal eens per jaar te reinigen en vitrage nog iets vaker.

Wanneer u erg last heeft van huisstofmijt is het te overwegen om gestoffeerd meubilair te vervangen voor gladde materialen. Hiermee ontneemt u de huisstofmijt de mogelijkheid zich überhaupt te vestigen. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

De slaapkamer verdient uw grootste aandacht. Om te beginnen is een gladde vloer sterk aan te bevelen. Vermijd te allen tijde vloedbedekking en kleedjes. Het is weliswaar warm en gezellig maar u begrijpt dat de huisstofmijt er net zo over denkt. Voor huisdieren geldt hetzelfde. Ook zij zijn natuurlijk warm en gezellig, maar tegelijkertijd een ideale voedingsbodem voor de huisstofmijt.

Houd uw slaapkamer zo leeg mogelijk. Dus geen boekenkasten en planten bijvoorbeeld. Beperk speelgoed tot een minimum. Dit zijn stofvreters pur sang en ze zijn ook nog eens erg lastig stofvrij te krijgen. Het lijkt wellicht wat overdreven maar een kledingkast plaatst u het beste buiten de slaapkamer. Slechts weinig kledingkasten zijn helemaal afgesloten, de meeste hebben hier en daar wel een kier of een spleet. Kleed u bij voorkeur ook buiten de slaapkamer om. Bij het aan –en uitkleden verliezen we de meeste huidschilfers.

Hoewel het beter zou zijn om ook uw bed buiten de slaapkamer te houden, begrijpen wij dat dat niet wenselijk is. Was bedlinnen en pyjama’s daarom regelmatig op tenminste 60°C. Wanneer uw kinderen hun knuffels mee naar bed nemen, doet u er goed aan ook deze mee te wassen. Leg ze vervolgens nog eens twee dagen in een plastic zak in de vriezer.

luchten kamer

Vocht, temperatuur en ventilatie

Zorg voor een goede ventilatie van uw huis, en in het bijzonder uw slaapkamer. De huisstofmijt heeft het liefst een warm en vochtig klimaat. Probeer dit dan ook te voorkomen; het doel is een fris en droog huis.

Dagelijks luchten is een must. Zet het raam op een kier of open de ventilatieroosters. Dit geldt zowel voor uw slaapkamer als voor huiskamer, keuken of badkamer. Op mooie, droge dagen kunnen de ramen wijd open gezet worden. Hoe meer frisse lucht, hoe beter. Doe dit ook eens op zonnige winterdagen. De combinatie van direct zonlicht en vrieskou overleeft geen enkele huismijt.

Bij dubbel glas blijft de binnenzijde van de ruit warm. Condens gaat zich vormen en uiteindelijk verdampen. Het vocht wordt vervolgens opgenomen door de stoffen bank of stoel en een nieuwe voedingsbodem is geboren. Zet uw raam daarom altijd op een kier.

Probeer wasgoed buiten te drogen. Met slecht weer kunt u een raam open laten. Indien u een droger hebt, zorg dan voor een afvoer naar buiten.

Het beste is om de slaapkamer zo min mogelijk te verwarmen. Houd de temperatuur in ieder geval altijd beneden de 22°C. Mocht het erg vochtig zijn, zet dan de verwarming aan en tegelijkertijd het raam open. Het vocht wordt in de warme lucht opgenomen en kan de kamer via het raam verlaten.

Een opgemaakt bed zorgt voor een opgeruimde kamer. Maar maak uw bed vooral niet op! Sla hem liever open zodat de warmte eruit kan. Ventilatie is erg belangrijk. Laat het zonnetje maar op uw matras schijnen; de huisstofmijt kan hier niet tegen. Houd er wel rekening mee dat direct zonlicht niet goed is voor donzen kussens of dekbedden. De zon onttrekt vocht waardoor dons en veren hun elasticiteit verliezen.

huisstofmij bed

Anti-allergie slaapproducten

Doe een allergeendichte hoes om uw matras. Deze laat wel lucht en vocht door, maar is zo fijn geweven dat stofjes en dus ook de mijten buiten blijven. Als de mijt eenmaal in uw matras zit, is het namelijk erg lastig tot onmogelijk deze er weer uit te krijgen. Hetzelfde geldt overigens voor kussens en dekbedden. Deze zijn ook te verkrijgen met een speciale anti-huisstofmijt tijk. De tijk is de katoenen hoes waar de vulling in gevat is, feitelijk de huid van het dekbed of het kussen.

Dons slaapt heerlijk. Het is zeer licht en zacht, het houdt de lichaamswarmte goed vast, en dons geeft vocht snel weer af aan de omgeving. Maar mijten kunnen dit slaapgenot verstieren. Let er daarom op dat u een donzen dekbed of hoofdkussen koopt met een fijn geweven tijk (vanaf Nm 70). Sommige donzen dekbedden en kussens zijn voorzien van het Nomite keurmerk. Dit label geeft aan dat deze dekbedden geschikt zijn voor mensen met een huisstofmijtallergie. Veel gerenommeerde donsateliers voeren het keurmerk.

Wanneer u graag onder wol slaapt, zit u goed. Zuiver scheerwol in een bed of matras is geen fijne omgeving voor de huismijt, want wol ventileert optimaal en reguleert de temperatuur en de hoeveelheid vocht. De structuur van de wolvezel zorgt ervoor dat uw wollen dekbed in staat is om vocht op te nemen tot 35% van het eigen gewicht zonder dat het vochtig of klam aanvoelt. Zo gemakkelijk als dat vocht opgenomen wordt, zo snel wordt het ook weer afgegeven aan de omgeving. Wol helpt u derhalve droog en comfortabel de nacht door. Ook de temperatuur wordt goed geregeld. ’s Nachts zullen de wolvezels bij de instroom van koelere lucht warmte afgeven, terwijl ze overdag juist warmte opnemen. We spreken dan over de thermostatische werking. Het zorgt voor een heerlijk en aangenaam slaapklimaat.